#klad

WAT IS #KLAD?

#KLAD is mijn openbaar kladblok. Vaak duurt het even voordat een verhaal een verhaal kan zijn, of een bericht een bericht. Omdat je wacht op antwoorden op vragen bijvoorbeeld. Of omdat je iets wilt weten wat je nog niet weet (maar anderen wel).
Met #klad hoop ik (ook) dat anderen zeggen: DAAR WEET IK ALLES VAN.  EN  dat ANDEREN dan met mij WILLEN delen.  #klad is vooral een experiment.
reacties zijn welkom

GOOGLE

Google weet alles, maar kan Google 
ook helpen een moord op te lossen?

google in de eemshaven / foto rob zijlstra

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft via een rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten een verzoek bij Google ingediend tot het verstrekken van informatie. Het OM zoekt naar mensen die op 14 mei 2019  rond het moment van de moord – in een ruim tijdsbestek – in de buurt zijn geweest van het Jaagpad in Groningen. Daar werd aan het begin van de avond de 27-jarige Hidde Bergman doodgestoken door – voor zover bekend – een hem onbekende man.

Er is een verdachte aangehouden, de 26-jarige Milton T.

De data die Google opslaat is een goudmijn voor opsporingsdiensten. Er wordt ook steeds vaker een beroep op gedaan, zegt telecomdeskundige Rene Pluijmers van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau. De vraag is of dit vooruitgang moet heten. Ik legde het voor aan Aline Klingenberg, universitair hoofddocent bij de Rijksuniversiteit Groningen gespecialiseerd in onder meer digitale communicatie en privacy.

Het artikel wordt is gepubliceerd in de krant van zaterdag 12 oktober 2019.

UPDATE5 december – Er zijn juridische complicaties. De Amerikaanse rechter die het bevel moet afgeven is terughoudend. Dit bleek tijdens een regiezitting.