robz

Schermafbeelding 2015-11-30 om 16.07.15
foto: annet eveleens

ROB ZIJLSTRA

(Harlingen, 1963)

Ik ben journalist sinds 1985. Mijn eerste verhalen schreef ik voor de Noorderkrant en de Leekster Courant. In 1987 kwam ik dienst van Nieuwsblad van het Noorden (sinds 2002 Dagblad van het Noorden). Ik werkte als regioverslaggever, als economieredacteur en als stads- en politieverslaggever in Groningen. Tussendoor heb ik gewerkt voor de GPD in Den Haag (detachering). Vervolgens werkte ik als algemeen-verslaggever politie en justitie in Groningen en Drenthe.
Sinds 2004 ben ik rechtbankverslaggever.

In januari 2005 ben ik met dit weblog begonnen.

Een strafzaak duurt uren en een krantenpagina is niet van elastiek. Zonder dit weblog zou ik veel van wat ik hoor en zie in de rechtszaal niet kunnen beschrijven. De combinatie krant (nieuws, feiten) en weblog (feiten, sfeer, achtergronden) is voor mij de ideale combinatie om mijn werk als rechtbankverslaggever optimaal te kunnen uitvoeren.

foto van corne sparidaensEen selectie van mijn weblogverhalen is gepubliceerd in drie boeken (Zittingszaal 14, deel 1 + 2 en Bevroren grasland / ebook).

Mijn verhalen worden  gepubliceerd in Terecht Gesteld (juridisch faculteitsblad Rijksuniversiteit Groningen) en in Asega (vereniging voor strafrecht en criminologie, faculteit rechtsgeleerdheid, Rijksuniversiteit Groningen). Lange verhalen  verschenen in het true-crime magazine Koud Bloed (bestaat niet meer).

In de zaterdagbijlage van Dagblad van het Noorden wordt sinds 2006 wekelijks een weblogverhaal van mijn hand gepubliceerd.

In 2011 maakte radiomaker Jeroen van Bergeijk een radiodocumentaire over mijn werk als rechtbankverslaggever.
Deze documentarie werd op 3 juli 2011 uitgezonden op Radio 1, Holland Doc./ NTR
de rechtbankverslaggever

Sinds 2016 ben ik (gekozen) lid van de redactieraad van Dagblad van het Noorden, een club die ondermeer waakt over de journalistieke onafhankelijkheid.

Tussen 2012 en 2016 maakte ik deel uit van het Genootschap van de Groninger Persprijs, een ongeregeld clubje journalisten dat zich in cafe De Sleutel als  jury buigt over de beste journalistieke producties in Groningen van het jaar. Tussen 2015 en 2017 was ik (gevraagd) lid van de redactieraad van de UK, de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen.

.

Freezotic Gouden Blogpiek [2006]
Jacques van Veen-persprijs [nominatie, 2007]
Journalist van het jaar Groningen [2010] [nrc]
Jacques van Veen-persprijs [nominatie, 2010]
Jacques van Veen-jubileumpersprijs [2013]

Schermafbeelding 2015-11-30 om 16.13.13

uit het juryrapport van de Jacques van Veen Persprijs (2013)

De rechtbankverslagen van Zijlstra zijn reeds vele jaren precies, dat wat je van een rechtbankverslag mag verwachten. Een uitmuntend feitelijk verslag van hetgeen zich in de rechtszaal afspeelt, om preciezer te zijn, een verslag van wat zich in de Groningse Zittingszaal 14 van de meervoudige strafkamer afspeelt.

Maar zijn verslagen zijn meer dan dat alleen. Zijlstra onderscheidt zich niet alleen qua schrìjfstijl van die tientalleen rechtbankverslaggevers met een vaste rubriek. Wat de verslagen van Zijlstra vooral prijzenswaardig maakt, is de wijze waarop hij op het eerste gezicht eendimensionale strafzaken elke keer opnieuw van een breder kader weet te voorzien en daarmee de individuele rechtszitting tot een metafoor van een groter belang omvormt.

Hij doet dat zonder saai of belerend te worden. Hij verrast met mooie observaties, waarmee ogenschijnlijke details opeens een heel verhaal kunnen dragen, met persoonlijke noten die duiden op vakkennis en verdieping in het dossier, dat veel verder gaat dan de toeschouwer in de rechtszaal zou kunnen waarnemen. Dit laatste met kennis van het Groningse maatschappelijke leven, dat hij op persoonlijke wijze erbij durft te betrekken.

Het zijn allemaal elementen die ervoor zorgen, dat hij ‘gewone’ rechtbankverslaggeving ver ontstijgt en de lezer niet alleen getuige maakt van wat zich in die ene specifieke Groningse rechtszaal afspeelt, maar ook van de manier waarop het recht in Nederland functioneert en waar het wringt.

28 gedachtes over “robz

 1. annette Bons

  Zelf ben ik werkzaam bij het hof in Leeuwarden. Iedere zaterdag lees is je artikel in dvhn, en alleen op zaterdag omdat we de krant door de week niet krijgen in Leeuwarden.
  Je blog lezen is een geweldige aanvulling.
  Je stijl van schrijven over wat er op een zitting gebeurt vind ik erg helder en realistisch, dit ontbreekt nog wel eens in andere dagbladen.
  Ga vooral door, ben jaloers op je baan.

 2. louise

  hoi,
  ik wil graag wat vertellen over de kippenvanger 19 july 2007,
  maar wel in een mail
  ps:
  in je weblog staat dat je niet de echte namen gebruikt maar dat doe je dus wel……

  mvg

 3. Bruin.

  Hallo Rob,
  Morgenmiddag ,5 december, is er in Assen een zaak omtrent een ontslagen medewerker. Wellicht een unieke zaak want het gaat over een afgesloten blikje snoep in een gereedschapskist. Weer eens wat anders.

 4. Henk

  Ik had je op de foto naar rechts laten kijken (‘daar gebeurt iets’), als ik het voor het zeggen had gehad.
  Alhoewel omhoog (‘het antwoord ligt in de sterren’ o.i.d.) ook aardig is.

  Hopelijk blijf je nog ff doen wat je al ’n tijdje zo treffend doet, rechtbankverslaggever.

  Bedankt voor je fijne stukjes; ik reageer wat minder maar geniet des te meer.

 5. Michel

  Ik lees je site elke week, recht is recht, krom is krom. Ben direct betrokken bij een wegpest spelletje van een buurman…je weet wel, verf op t huis , autobanden lek, schutting in de fik….soms is politie erg….langzaam van doen en lijkt het er op dat je de dader zelf op heterdaad moet betrappen, maar na 5jaar lijkt de wet in uniform toch in beweging te komen.

 6. Mona

  Ik vind je verhalen erg interessant, ik kwam je blog tegen omdat ik zocht naar of iemand over onze zaak had geschreven.. maar niet gevonden Maar zeker leuk en spannend om je verhalen te lezen.

 7. Anoniem

  Ik heb een vraagje, ik zag u vandaag in zittingzaal 14 en zou graag willen weten of u een verslag heeft gemaakt van de zitting. (29-8-2013 “11.45” uur) verlengingszitting tbs.

  1. Anoniem

   Dag Rob,
   Graag nog eens je telefoonnummer. Stapte met schoen op mijn mobieltje en ben nu veel contacten kwijt..
   K.. Schoenenloos

 8. Beste heer Zijlstra,

  uw emailadres op deze site doet t niet. daarom maar even zo.

  Voor het tvprogramma De Kunst van het Maken met Claudia de Breij kom ik =
  graag met u in contact. We willen vrijdagavond met Gerben Kor doorpraten =
  over zijn boek De Togakamer. Dit boek gaat over de medialisering van =
  onze maatschappij en met name die van de rechtbank. Welke invloed heeft =
  die medialisering op de toga’s en op de rechtspraak. Graag spreek ik =
  over dit thema enkele rechtbankverslaggevers kort om zo het interview =
  met Claudia goed voor te kunnen bereiden en misschien kunnen we ook met =
  u of anderen erover doorpraten in de uitzending. Zou ik u daarom kort =
  kunnen spreken? Ik hoop dat u me kunt bellen op 0614304645.

  Ik hoop u te horen. Als het kan vandaag ergens?

  Vriendeljke groeten,

  Jan de Graaf
  VARA DE KUNST VAN HET MAKEN

 9. ‘Persprijs Jaques van Veen’ is een Gotspe met winnaar Paul Vughts voor De Persvrijheid.
  Posted on November 8, 2013 by Steve Brown
  Open Brief:

  ‘Jury Voorzitter Herman Brouwer’ van de ‘Persprijs Jaques van Veen’ geeft prijs aan hun Perslakei Paul Vught.

  Aan: Stichting Persprijs Jacques van Veen
  t.a.v. Ad van Liempt.

  Geachte heer/mevrouw,

  Wij lazen dat u gemeend heeft om de ‘Persprijs Jacques van Veen’ toe te kennen aan Parool-verslaggever Paul Vughts.
  En daarnaast jubileumprijzen toe te kennen aan zowel rechtbankverslaggever Rob Zijlstra en Folkert Jensma.

  De prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, wordt elke 3 jaar uitgereikt aan een journalist uit Nederland of België. De prijs, die voluit Persprijs Jacques van Veen heet, wordt sinds 1984 uitgereikt als eerbetoon aan de voormalige Parool journalist Jaques van Veen en is bedoeld ‘ter bevordering van de journalistieke kwaliteit op het gebied van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder’.
  Hoe verzinnen zij die hoogdravende onzin met een dergelijke aantoonbare gecorrumpeerde Jury met als Prijs winnaar een figuur als Paul Vughts, die uitsluitend binnen de gangbare paden bericht over zogenaamde ‘Volks-Onderwereld’ waar zelfs een groot deel van het niet-ingevoerde lezerspubliek wel door heeft dat die zogenaamde Volks-onderwereld niet meer en minder dan Kruimel-Criminaliteit is. Geen woord, geen letter van Paul Vughts over de echte Elite-Gansgters die o.a. de Pulp-media en de Banken in handen hebben.

  Meer Lezen: http://stevenbrownsblog.wordpress.com/2013/11/08/persprijs-jaques-van-veen-is-een-gotspe-met-winnaar-paul-vughts-voor-de-persvrijheid/

 10. Pingback: Zotternij ZITTINGSZAAL 14 Wim Dankbaar voor de rechter in Groningen . | onskentons

 11. Anoniem

  Geachte heer zijlsta.
  Gaarne wil ik een gesprek met u hebben, zodat er een artikel in de krant geplaats gaat worden wat betreft.PI TERAPEL.(buitenlandse gedetineerde in afwachting op uitlevering).
  Daar gebeuren dingen wat de buitenwereld niet weet, ik ga elke week op bezoek mij n a.s. man in pi terapel. Gewoon mens onwaardig.
  Ik hoop dat u contact met mij wil opnemen, gaarne wil ik dit mondelings bespreken.
  met vr gr regina mertens. 0613421255

 12. Pingback: Zotternij Zittingszaal 14 Wim Dankbaar voor de rechter in Groningen . | detegenpartij00 Home. Klik op de Afb/Berichten om de pagina te openen.

 13. Hoi rob. Nog ff..(ben jongen van afgelopen avond met die zwarte kleren en kromme rug, mager) zit financieel aan de grond ff oude smart phone ..laptop is stuk gegaan opstart cd Linux kwijt.. eindigt je werkmail op punt nl of punt com? Dacht die eerste toch? Morgen mss wat langer online op pc op inloop , dan wat meer over mezelf en e.e.a. nuttige info voor Jou allicht.. maar laat me niet naaien of poot uitdraaien in algemeenheid ff bot gezegd. Gr. Tjerk uit groningen. Hoop zo snel mogelijk a’ dam ..

 14. Appie Beijer

  “Mevrouw Rossing, sorry”; 24-03-2018.

  Wat grandioos dat u dit pijnlijke geval op deze manier aan de kaak stelt; bedankt hiervoor. U verdient mijnerzijds een groot compliment!
  Overigens: uw stukken lees ik altijd met plezier en stuur ze een enkele keer wel eens door aan een goede vriend, procureur-generaal aan één der gerechtshoven hier te lande. U begrijpt dat ook dit pikante artikel die kant op gaat. Nogmaals mijn welgemeend compliment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s