nieuwsbericht #z14

24 mei 2019 / 06 
Z I T T I N G S Z A A L 14


DEZE WEEK

De sociale advocatuur staat onder druk. Rob Geene – de deken van de orde van advocaten in Noord-Nederland – laat geen gelegenheid onbenut om zijn zorgen te uiten over wat hij noemt de uitholling van de rechtsstaat en in het verlengde daarvan de rechten van de  burger. Hij steekt de hand in eigen boezem. Het interview staat zaterdag (en zondag) in Dagblad van het Noorden en in de Leeuwarder Courant.

Ik schreef over Karel die op straat een 83-jarige vrouw beroofde omdat hij geld nodig had om te gokken. De buit bedroeg 22 euro. De rechtbank veroordeelde hem deze week op grond van het jeugdstrafrecht waardoor hij een stevige gevangenisstraf ontloopt. Hij moet nu 150 uur werken voor niks. >> de brief van Karel

 

komende week

Strafzaken op maandag (27 mei): Vier mannen die eerder zijn veroordeeld voor het exploiteren van een hennepkwekerij in Winsum (en deelname aan een criminele organisatie) moeten, zo wil het Openbaar Ministerie, worden kaalgeplukt vanwege het uitgangspunt: ‘misdaad mag niet lonen.’ Het gaat om (in totaal): € 898.784,12. Dat is het bedrag dat wordt geëist.

Ook op deze dag: oplichting, verduistering in dienstbetrekking, vervalsen van geschriften, witwassen en ontnemingsvorderingen (in verband met oplichting).

strafzaken zijn openbaar – je kunt er zo naar binnen lopen, de koffie is gratis

 

 

EN VERDER

Wat doe je als je dringend geld nodig hebt? Om dezelfde redenen als de hier eerder genoemde Karel? Dan zoekt je contact via een datingsite en steek je, als het klikt, een zielig verhaal af. Bijvoorbeeld dat je moeder is overleden en dat je geld nodig hebt voor haar uitvaart. Een gewiekste Groninger wist (onder meer) op de manier tienduizenden euro’s binnen te hengelen. Hij heeft een baan (en nog een moeder) en draagt maandelijks duizend euro af om zijn slachtoffers schadeloos te stellen. Maar nu dreigt ontslag, want het Openbaar Ministerie wil de verdachte opsluiten. >> dvhn

 

BLOG: Kaartje Bloemen Taart 

Vorig jaar oktober schreef ik over Ellie, de politieagente die een onschuldige burger aanzag voor een verdachte. Ze schoot vier keer op de burger. De rechtbank veroordeelde haar tot een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur wegens een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Deze week diende het hoger beroep. Ellie wil gerechtigdheid en dus vrijspraak. Daarover gaat zaterdag mijn blog.

FOTO

WACHTRUIMTE

Wachten is een veelvoorkomende activiteit in rechtbanken. Dit is de wachtruimte voor zittingszaal 14 / foto: rob zijlstra

 

 

 


rob zijlstra
rechtbankverslaggever
dagblad van het noorden

tips, suggesties en op- en aanmerkingen: e-mail rob z

 


#z14

Het weekbericht van zittingszaal 14 wekelijks ontvangen?
Dat kan via WhatsApp.

Het werkt als volgt:
Stuur een app naar 06 290 96 430 met de tekst ‘weekbericht’ .
Ik zet jouw nummer vervolgens in de verzendlijst.
Je ontvangt dan een keer per week – meestal op vrijdag – via WhatApp een appje met een link.

Het is nadrukkelijk geen WhatsApp-groep, dus geen oeverloze discussies. Je kunt wel reageren, maar dan alleen naar mij. Ook handig voor vragen en tips. Of als je het weekbericht weer wilt opzeggen.

Ik gebruik je telefoonnummer alleen voor deze nieuwsbrief.
Geen fratsen.

Rob Zijlstra