special: oproer hvb

g e z o c h t: wie weet meer ?

wie zijn deze mannen?

In 1971 en 1974 zijn in het Huis van Bewaring in Groningen opstanden geweest. Ik ben op zoek naar mensen die daar meer (of alles) van weten. Naar vooral ook mensen die er bij zijn geweest. Reden: ik wil er een verhaal (longread) over schrijven, over de aanleiding, de gebeurtenissen zelf en over de nasleep: email rob

 

Voor het onderzoek – verzamelen van zoveel mogelijk informatie – trek ik zoals het nu lijkt zes maanden uit (het moet tussen de bedrijven door). Daarna denk ik twee maanden nodig te hebben voor het schrijven en verwerken van beeld en geluid. Publicatie: november 2019.

Wie ondertussen op de hoogte wil blijven van dit project kan zich melden. Ik stuur dan met enige regelmaat – maar niet te vaak – een stand van zaken. Aanmelden kan via WhatsApp. Stuur mij op 06 290 96 430 een berichtje (of het woord ‘oproer’) en ik zet je op de verzendlijst (let wel: het is geen whatsapp-groep). meer info

VOORTGANG

november 2018 – Archiefonderzoek in het (digitale) archief van Dagblad (Nieuwsblad) van het Noorden. Er is destijds veel over de opstand gepubliceerd.

december 2018 – Ik heb  in twee gesprekken met drie mannen ‘van het eerste uur’ gesproken. Zij werkten in 1971 en in 1974 in het huis van bewaring en hebben verteld over hun belevenissen van toen.

rode pannen

januari 2019 – Met twee gestichtwachters gesproken, mannen van de ‘gewa’ van Veenhuizen die in 1971 in Groningen moesten komen opdraven om orde op zaken te stellen. Ook een bezoek kunnen brengen aan het cellengebouw De Rode Pannen waar de opstandelingen van het HvB Groningen naar toe werden gebracht. De Roden Pannen was destijds het zwaarste van het zwaarste van gevangeniswezen in Nederland. Voorloper van de ebi.

januari 2019 – Bezoek gebracht aan ‘de archieven’ van het gevangenismuseum waar diverse documenten liggen met betrekking tot de oproer. In februari volgt een tweede bezoek om een en ander te lezen.

Inmiddels heeft zich een zesde persoon gemeld die bij de oproer betrokken is geweest.

De foto’s komen uit het ‘Nieuwsblad-archief’ van Dagblad van het Noorden.