z – de strafzaken van de week – exclusief

Rechtbanken vertellen niet welke strafzaken er op de rol staan. Ook het Openbaar Ministerie doet dat niet. Maar: “Not only must justice be done; it must also be seen to be done.”  Daarom bestaat deze pagina.

Wie een strafzaak in bijvoorbeeld zittingszaal 14 wil bijwonen, kan er met inachtneming van de huisregels (geen wapens en etenswaar in de rechtszaal, telefoon uit, petje af) zo binnenlopen.
Wie wekelijks een overzicht (via een link) wil ontvangen, kan zich aanmelden voor de WhatsApp-service van Zittingszaal 14.  Voor vragen is dat ook handig. Zo’n 400 mensen (april 2018) maken gebruik van deze service.
Meer info hierover en aanmelden: whatsapp-service

maandag 14 januari 2019

brandstichting
Sellingen
Brandstichting in een woning – pro forma
09.00 uur

poging tot doodslag
Groningen
Man zou hebben geprobeerd een andere man (zie zaak van 14.30 uur) te doden met een mes.
09.30 uur

diefstal met geweld
afpersing
criminele organisatie
Twee mannen – gelieerd aan motorclub No Surrender – zitten sinds december 2017 vast omdat ze zich met anderen schuldig zouden hebben gemaakt aan een serie misdrijven. Omdat ze vastzitten moet de rechtbank toetsen of dat nog wel gerechtvaardigd is. Dat gebeurt eens in de drie maanden. Het gaat om voorheen voorzitter Henk Kuipers uit Emmen en om Theo ten V. uit Klazienaveen.
10.00 uur

diefstal
Groningen
Man zou dor middel van inbraak hennep met een waarde van 20.000 euro hebben gestolen uit een coffeeshop in Groningen.
11.00 uur

diefstal met geweld
Groningen
Man zou met geweld (slaan en stompen) op het Helperplein (plein met winkels) iemand hebben beroofd van een mobiele telefoon.
13.30 uur

poging tot doodslag
Groningen
Man zou met een barkruk op iemand hebben ingeslagen. De verdachte is het slachtoffer van de zaak die om 09.30 uur op de rol staat.
14.30 uur

 

vrijdag 18 januari 2018

veroorzaken verkeersongeluk
Erica
Man zou in juni 2017 ene ongeluk hebben veroorzaakt in Erica (bij Emmen) door met een crossmotor roekeloos of onvoorzichtig te rijden, zo stelt het OM. Twee andere motorrijders waren daarvan de dupe en raakten gewond. Ook wordt de man verweten dat hij bedreigingen heeft geuit (‘als ik jou hoor snitchen, dan weet ik je te vinden’).
09.00 uur

verlening tbs
Stadskanaal
Het OM wilde tbs van een man die eerder is veroordeeld in verband met brandstichting verlengen. De rechtbank die de tbs oplegde, beslist over dit verzoek.
11.00 uur

poging tot moord
Groningen
pro forma
13.30 uur

diefstal in vereniging
diefstal met geweld
Appingedam, Delfzijl
Man wordt verdacht van een gewelddadige diefstal en een mishandeling in Delfzijl en van het stelen van onder meer een crossfiets en snoep uit een clubgebouw in Appingedam. Ook zou hij agenten hebben beledigd.
14.00 uur