z – de strafzaken van de week – exclusief

Rechtbanken vertellen niet welke strafzaken er op de rol staan. Ook het Openbaar Ministerie doet dat niet. Maar: “Not only must justice be done; it must also be seen to be done.” 

Daarom bestaat deze pagina.

Wie een strafzaak in bijvoorbeeld zittingszaal 14 wil bijwonen, kan er met inachtneming van de huisregels (geen wapens en etenswaar in de rechtszaal, telefoon uit, petje af) zo binnenlopen.

Wie wekelijks een overzicht (via een link) wil ontvangen, kan zich aanmelden voor de WhatsApp-service van Zittingszaal 14.  Voor vragen is dat ook handig. Zo’n  350 (oktober  2017) maken gebruik van deze service. Meer info hierover en aanmelden: whatsapp-service

 

vrijdag 13 oktober 2017

drugs
Groningen
Drie verdachten van 20, 26 en 34 jaar. Zij zouden zich in april dit jaar hebben beziggehouden met de verkoop van 2000 tot 5000 XTC-pillen. Dat ging niet helemaal zoals het moest gaan (zie volgende zaak).
09.00 uur

poging tot moord
diefstal met geweld
Groningen
Man (22) wordt verdacht van een poging tot moord. Hij zou op korte afstand hebben geschoten op mannen die 2000 tot 5000 XTC-pillen wilden verkopen. Voordat hij begon te schieten zou hij hebben gezegd: ‘Geef hier.’
13.30 uur

extra
gerechtshof Leeuwarden / hoger beroep

veroorzaken verkeersongeluk
Eemshavenweg

 

Man (37) uit Usquert werd eerder dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden celstraf en 4 jaar rijontzegging) omdat hij als bestuurder van een busje een verkeersongeluk veroorzaakte op de Eemshavenweg. Een van de inzittenden kwam daarbij om het leven. De man ontkende de beschuldigingen en is in hoger beroep gegaan. Het rechtbankverslag van deze zaak: hork.
10.45 uur

 

maandag 16 oktober 2017

diefstal
oplichting
Delfzijl
Man (22) wordt verdacht van inbraken en pogingen daartoe (begin 2016) in Delfzijl (Wierdeweg, Ossenweg, Kunstweg, Meeuwenstraat, Gerstenland)). De buit bestond volgens het Openbaar Ministerie uit contant geld, een zilveren koffieset, aardewerk, een koperen hagedis, postzegels, een notebook, een spaarpot en een mobiele Galaxy S3.
Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting. Hij deed zich voor als een medewerker van een incassobureau en wist op die manier een bedrijf te bewegen 1651 euro aan hem te geven. Het bedrijf wil dat geld terug. De zaak stond eerder op de rol, maar de verdachte kwam toen niet opdagen.
09.00 uur

brandstichting
Musselkanaal
Man (36) uit Afghanistan zou in juni dit jaar brand hebben gesticht in het asielzoekerscentrum in Musselkanaal.
11.00 uur

poging tot doodslag
Groningen
Man (39) uit Al Fawadi zou in april van dit jaar een man met een handbijl op en tegen het hoofd hebben geslagen. Het bleef bij een poging want ‘de uitvoering van het voorgenomen misdrijf is niet voltooid’. Ze zeggen juristen dat.
13.30 uur

diefstal met geweld / afpersing
mishandeling
Groningen
Man (25) uit Hoogeveen zou in maart dit jaar op de H.N. Werkmanbrug een passant hebben gedwongen 50 euro af te geven. Het slachtoffer had een keuze: ‘Ik wil geld van je anders maak ik je af.’ In Hoogeveen zou hij een vrouw hebben geslagen. Vorig jaar werd de man verdacht van een beroving in een restaurant in de Peperstraat. Hij werd toen vrijgesproken.
15.00 uur

dinsdag 17 oktober 2017

Pro-forma zittingen – geen inhoudelijke behandelingen, maar juridische formaliteiten.
Het gaat om zes verdachte mannen die worden beschuldigd van verschillende strafbare feiten: diefstal (o.m. 8 busjes deodorant), bedreiging (met een pitbull), diefstal met geweld (in een woning), poging tot doodslag (met kapmes van Hackmesser), nog een poging tot doodslag (met een gewoon mes) en ontucht met een tiener. Dit alles zou zijn gebeurd in Groningen en Appingedam.
09.00 uur (vanaf)

 

donderdag 19 oktober 2017

verkrachting
Groningen
Pro forma – drie verdachten (23, 26, 28) zouden in augustus gezamenlijk een vrouw hebben verkracht. Het gaat om een artikel 243 van het wetboek van strafrecht. De behandeling van de zaak is later.
09.00 uur

artikel 243 – Hij die met iemand van wie hij weet dat hij in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeert, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt dat hij niet of onvolkomen in staat is zijn wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden, handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.

 

bijstandsfraude
Assen
Twee verdachten uit Assen. Zij (60) zou de uitkeringsinstantie hebben beduveld door te doen alsof ze alleen woonde, terwijl ze feitelijk samenwoonde met hem. Hij (56) staat ook terecht: hij zou hebben geprofiteerd van haar misdaad. Hij at en dronk van het geld dat zij sluw binnenhaalde. Een en ander zou 10 jaar hebben geduurd. Dat zijn de verdenkingen.
09.05 uur

Ontucht
Grou
Winschoten
Man (40) uit Grou zou in zijn woonplaats en in Winschoten (onder meer in het zwembad) meisjes hebben gedwongen tot het plegen van ontuchtige handelingen.
13.30 uur

 

vrijdag 20 oktober 2017

ontucht
Aalden (Drenthe)
Man (26) uit Koromo zou in mei 2016 een vrouw onverwacht hebben gedwongen tot ontuchtige handelingen.
09.00 uur