z – de strafzaken van de week – exclusief

Rechtbanken vertellen niet welke strafzaken er op de rol staan. Ook het Openbaar Ministerie doet dat niet. Maar: “Not only must justice be done; it must also be seen to be done.” 

Daarom bestaat deze pagina.

Wie een strafzaak in bijvoorbeeld zittingszaal 14 wil bijwonen, kan er met inachtneming van de huisregels (geen wapens en etenswaar in de rechtszaal, telefoon uit, petje af) zo binnenlopen.

Wie wekelijks een overzicht (via een link) wil ontvangen, kan zich aanmelden voor de WhatsApp-service van Zittingszaal 14.  Voor vragen is dat ook handig. Zo’n  350 mensen (oktober  2017) maken gebruik van deze service. Meer info hierover en aanmelden: whatsapp-service

 

maandag 18 december 2017

poging tot doodslag
vrijheidsberoving
Groningen
Man (44) uit Roermond zou een vrouw met ‘gebalde vuist’ hebben geslagen en stekende bewegingen hebben gemaakt met een mes. Vervolgens werd het slachtoffer gedwongen mee te lopen. Verdachte zou daarbij hebben gezegd: ‘Je moet meekomen, ik doe je niks, de politie zoekt mij.’ Een en ander speelde zich af op de Hereweg ter hoogte van het Sterrenbos in Groningen – pro forma
09.00 uur

diefstal
Groningen
Man (48) uit Tizioazou wordt beschuldigd van diefstal. Bij de Albert Heijn zou hij wasverzachter (Robijn), oploskoffie (Nescafe gold) en wasmiddel (Ariel) hebben gestolen. Bij Douglas bestond de buit uit parfums (Armani, Woods). Bj zijn aanhouding zou hij agenten hebben beledigd (klootzakken, lul, homo’s, racisten).
09.30 uur

poging tot doodslag
mishandeling
bedreiging
Zuidbroek, Veendam
Man (26) uit Veendam zou in november 2015 in Zuidbroek hebben geprobeerd een ander te doden door met kracht op de adamsappel te slaan en met de geschoeide voet te schoppen tegen het hoofd terwijl het slachtoffer op de grond lag. De rechtbank behandelt wekelijks zo’n zaak. Een jaar later zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en bedreiging (‘jouw tijd is voorbij’) in Veendam.
11.00 uur

poging tot doodslag
diefstal met geweld
Groningen
Mannen (28, 30, 31) van Curacao e Aruba zouden in oktober van dit jaar iemand tegen de grond hebben geschopt (en tegen het hoofd) om vervolgens de mobiele telefoon en drugs van het slachtoffer te pakken. Een en ander zou zich hebben afgespeeld op het Gedempte Zuiderdiep in de binnenstad van Groningen.
13.30 uur

 

dinsdag 19 december 2017

mensenhandel
drugs
Delfzijl
Drie mannen uit Delfzijl zouden zich tussen 2006 en 2014 als leden van een criminele organisatie onder meer bezig hebben gehouden met mensenhandel en handel in drugs. Een van de verdachten is een voormalig lid van de gemeenteraad van Delfzijl. Het gaat om een regiezitting (nog geen inhoudelijke behandeling).
13.30 uur

 

donderdag 21 december 2017

poging tot doodslag
Zuidbroek
Vrouw (24) zou hebben geprobeerd iemand met een mes neer te steken.
09.00 uur

diefstal
Leek
Twee mannen uit Den Haag – geboren en getogen – zouden in september dit jaar bij de Bruna in Leek hebben ingebroken waarbij sigaretten en geld buit is gemaakt. Bij winkelbedrijf Bonita werd geld gestolen. Ook daar worden ze van verdacht.
11.00 uur

zware mishandeling – poging
Warffum
Man (47) zou hebben geprobeerd een ander met een bierfles in het gezicht te steken – het voorgenomen misdrijf is niet voltooid. Verdachte is eerder dit jaar veroordeeld omdat hij een verkeersongeluk zou hebben veroorzaakt op de Eemshavenweg. Een inzittende kwam daarbij om het leven.
13.30 uur