z – de strafzaken van de week – exclusief

Rechtbanken vertellen niet welke strafzaken er op de rol staan. Ook het Openbaar Ministerie doet dat niet. Maar: “Not only must justice be done; it must also be seen to be done.” 

Daarom bestaat deze pagina.

Wie een strafzaak in bijvoorbeeld zittingszaal 14 wil bijwonen, kan er met inachtneming van de huisregels (geen wapens en etenswaar in de rechtszaal, telefoon uit, petje af) zo binnenlopen.
Wie wekelijks een overzicht (via een link) wil ontvangen, kan zich aanmelden voor de WhatsApp-service van Zittingszaal 14.  Voor vragen is dat ook handig. Zo’n 400 mensen (april 2018) maken gebruik van deze service.
Meer info hierover en aanmelden: whatsapp-service


maandag 24 september 2018
[en 25 en 26 september]

drugs +
Delfzijl
Vervolg – strafzaken tegen drie leden van de familie S. uit Delfzijl. Zij zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan drugshandel (hennep), geweldsmisdrijven en uitbuiting. De verdenkingen dateren uit 2014.

Een van de verdachten was enige tijd lid van de gemeenteraad in Delfzijl waar hij vooral naam maakte als ‘spookraadslid’: hij was er vrijwel nooit. De hoofdverdachte zat een jaar in voorarrest. Zijn detentie werd lopende het onderzoek in 2016 geschorst. Het onderzoek zelf begon in 2012.

Op 17 september zijn de feiten besproken die te maken hebben met uitbuiting. Op 24, 25 en 26 september worden de feiten besproken die te maken hebben met drugshandel. De strafzaak wordt volgende week (op 1 en /of 2 oktober) afgerond.
09.00 uur

mensenhandel
Groningen
Man (33) wordt verdacht van mensenhandel. Hij zou tussen juli 2017 en april 2018 een vrouw met geweld hebben gedwongen tot prostitutie op de tippelzone aan de Bornholmstraat in Groningen. Het geld dat ze verdiende moest ze afdragen.
09.00 uur

 

donderdag 27 september 2018

poging tot doodslag
Groningen
Man (33) zou iemand in april 2018 met de geschoeide voet tegen het hoofd hebben geschopt – pro forma
09.00 uur

verkrachting
Ten Boer
Man (42) zou zich in juni 2018 schuldig hebben gemaakt aan en verkrachting. Ook zou hij het slachtoffer, in 2015, hebben bedreigd.
09.30 uur

ontnemingszaken
Groningen
Vier mannen die eerder – vorig jaar – zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen in verband met hennepteelt in 2014 en 2015 moeten de winst die ze toen zouden hebben gemaakt afdragen, zo wil het Openbaar Ministerie. Het gaat om 898.784,11 euro.
10.00 uur

 

vrijdag 28 september 2018

verkrachting
Groningen
Drie mannen (24, 27, 29) zouden in augustus 2016 gezamenlijk seks met een vrouw hebben gehad terwijl zij niet in staat was haar wil te bepalen. Oftewel: ze was niet in staat nee te zeggen omdat ze stomdronken was. Seks met een wilsonbekwame is strafbaar.

Een en ander gebeurde in een vrolijk cafe in Groningen tijdens de vrolijkste uurtjes. De verdachten werkten in deze vrolijkheid.

Advocaat Niek Heidanus had de rechtbank tijdens een eerdere zitting – toen pro forma – verzocht de pikante kwestie achter gesloten deuren te behandelen. De drie verdachten, zijn clienten, zouden reputatieschade lijden, als bekend zou worden dat zij verdachten zijn. En het cafe zelf zou financiële schade kunnen lijden.

De rechtbank wees het verzoek af (wat de advocaat ook wel wist toen hij het verzoek indiende).
13.30 uur