Verwondering

blogwebbel

 

 

Mijn column in de krant

Wekelijks schrijf ik een rechtbankcolumn – een rechtbankverhaal – in de zaterdagbijlage van Dagblad van het Noorden. Dat is de krant waarvoor ik werk en ook de krant die dat geschrijf mede mogelijk maakt. Het is de column die ook altijd op deze plek, op dit blog, staat.

Ik ben er in 2004 mee begonnen en het gaat maar door.

De verhalen, die altijd waar zijn, dienen zich soms aan als blokjes kaas, als plakjes worst op een plankje. Dan komt de verdachte de rechtszaal met het hoofd gebogen binnen en dan weet ik na één blik en zonder dat hij ook nog maar een woord heeft gesproken, hij is – schuldig of niet – het verhaal van deze week.

Ik zit ook wel met de handen in het haar als ik op donderdagmiddag nog door het gerechtsgebouw struin en de verdachten het hebben laten afweten, dat er geen geschikt onderwerp is. Dan is  er columnstress.

Dan gaat het wringen omdat mijn zelfgekozen deadline rond middernacht (do op vrij) ligt, de echte deadline – true crime – op vrijdagochtend vroeg.

Nooit lukte het niet.

Op deze site  staan nu meer dan 1200 verhalen uit de rechtbank, uit zittingszaal 14, een deel daarvan is ook terug te lezen in drie niet meer verkrijgbare boeken.

Soms gebeurt het dat ik halverwege de week, ook wel ’s nachts, een idee krijg en soms werk ik dat dan uit. Dan maak ik een schema vol associaties en kronkels. Op donderdagavond schrijfavond, probeer ik dan mijn verhaal te baseren op zo’n schema.

Het komt voor dat rond middernacht blijkt dat ik dan een heel ander verhaal heb geschreven. Maar ook wel eens niet. Vooralsnog wordt dit (zie schema) het verhaal voor zaterdag.

De titel komt nog, die moet nog invallen.

Rob Zijlstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s