De druppel van de emmer

emmer

Halverwege de zitting kan Tommie eventjes niks meer zeggen.
Het stokt in de keel. Niet omdat hij verstrikt is geraakt in leugens en halve waarheden, maar het wordt hem gewoon even te veel.
Hij vecht tegen de tranen en als die toch rollen veegt hij ze snel weg.
Al dat gevraag ook.

Tommie is een enorm liegbeest, buldert de officier van justitie.
Of dat waar is weet ik niet.
Tommie is in ieder geval een jongen van 20 jaar uit Stadskanaal.
Hij is, zegt hij, geen neo-nazi, zoals sommige van zijn vrienden dat wel zijn
Zegt: ‘Ik ga met iedereen om die respect voor mij heeft.’

De officier van justitie, harde lijn, zegt dat hij zich dan niet kan voorstellen dat er mensen zijn die met hem willen omgaan. Want: ‘Hoe kun je nu iemand respecteren die zoveel strafbare feiten pleegt?’

Tommie is ook een man die het tot zijn zestiende redelijke rooide. Daarna kwamen er wat aanrakingen met de politie. Maar vooral het laatste jaar is hij hard aan het afglijden geslagen.
Hij maakt voortdurend ruzie met mensen en gaat dan slaan. Er is veel drank en ook drugs in zijn leven.
Zegt: ‘Ik drink als ik verdrietig ben.’
De officier van justitie: ‘Hij heeft ook veel reden om zich slecht te voelen.’
Met zijn moeder en tweeling zus heeft hij geen contact, met zijn vader verloopt het moeizaam. Weer tranen.
De officier van justitie: ‘Kijk, hij is goed in het belazeren van de boel. ‘

De dagvaarding schetst een beeld van het leven van Tommie.
Een jaar geleden maakte hij zich schuldig aan openlijk geweld in de vroege ochtenduren, ergens in Stadskanaal. Iemand riep: homo. Vervolgens werden er mensen van hun fietsen getrokken en geschopt en geslagen. De naam van Tommie werd veelvuldig genoemd.

Twee maanden later slaat hij een ruit van een woning in. Tommie zegt van niet. ’t Was Patrick, want die kreeg nog 50 euro van die bewoner. Patrick en drie getuigen: Klopt, maar Tommie deed het.

Een week later. Tommie berooft met geweld een plaatsgenoot. Tommie ontkent. ‘Ik heb geen geweld gebruikt. Hij had mijn bankpas gestolen. Ik moest een nieuwe aanvragen en dat kostte dertig euro. Die heb ik van hem gepakt. Ik was boos en zo. Daarom.’

Twee weken later wordt Tommie door zijn vader het huis uitgeschopt. Zonder geld. In drie dagen tijd weet hij, samen met Bartje, het personeel van supermarkt Jumbo te belazeren met een bonnetje van de flessenautomaat. Hun winst: 11,70 euro. In diezelfde periode steelt hij drie gasflessen van een terrein van de gemeente Stadskanaal. Die flessen moesten ergens voor de gein ontploffen.

Aan het einde van de zomer is hij stomdronken op een feestje van zijn eveneens dronken vader die ruzie maakt met de buurman. Volgens de buurman staat de muziek te hard. De politie komt uiteindelijk en Tommie moet mee. Hij verzet zich en wel zo dat de knie van een van de agenten niet alleen lelijk, maar ook blijvend beschadigd raakt. De politieman zal nooit meer kunnen voetballen.

Het wordt herfst. Tommie steelt voor de Hema de aangepaste snorfiets van een gehandicapte vrouw. Doet hij samen met Martin. Hij zegt dat hij de schade wel wil betalen, maar niet in een keer, want dat kan hij niet. In diezelfde week mishandelt hij P. omdat die hem zwart zou hebben gemaakt. P. moet dat bekopen met een gebroken neus. Drie dagen daarna steelt hij bij de C1000 twee flessen Safari Senza. Nietwaar, zegt Tommie. Niet ik, maar iemand anders deed dat.’

Het jaar loopt ten einde. In de Berkenstraat in Stadskanaal klinkt ’s nachts een luide knal. Bewoners zien hun autoruit stuk, de TomTom eruit en een man hard weglopen. Agenten zien diezelfde nacht Tommie op straat met een zere hand. Alsof hij daarmee een autoruit stuk heeft geslagen.

Op Tweede Kerstdag beveelt hij dat T. voor hem op z’n knieën moet gaan zitten. Als T. zo zit, haalt hij keihard met zijn hand in het gips uit. Dat is niet waar, zegt Tommie. Op de vierde dag van dit jaar slaat hij E. voor diens woning in elkaar. Omdat E. hem vals heeft beschuldigd van die TomTom. Dat klopt, geeft Tommie toe. ‘Dat was de druppel van de emmer.’

Het wordt 10 januari als Tommie in café Chaplin de nieuwjaarsborrel bezoekt van het werkproject waar de gemeente hem heeft ingestopt. Al snel wordt het gezellig en roept
iedereen Sieg Heil in koor. En iets met Joden omdat er op de radio een liedje schalt over Ajax. Het wordt zo gezellig dat stoelen en krukken door de lucht vliegen en op het laatste heel het interieur aan diggelen ligt en Sjors bewusteloos op de grond.
Tommie ontkent te hebben geslagen. Hij heeft alleen geduwd.

Eind januari gaat Tommie naar een verjaardagsfeestje. Maar eerst gaat hij nog even langs de sporthal, rondje kleedkamer. Deed hij wel vaker. Uit een jaszak verdwijnt een sleutelbos en even later buiten op de parkeerplaats de bijbehorende auto. Tommie ontkent dat hij heeft gereden. Ja, hij heeft wel in de auto gezeten.

De officier van justitie telt de hele mikmak bij elkaar op, zegt dat het beter is dat Tommie nooit meer terugkeert naar Stadskanaal en eist dan twee jaar gevang waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Tommie zegt dat hij wel wil veranderen.
Maar dat hij dat wel moeilijk vindt.
Heel zachtjes: ‘Te moeilijk.’

Rob Zijlstra

 

UPDATE – 11 juni 2009 – uitspraak

De rechtbank is milder: achttien maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk.

18 gedachtes over “De druppel van de emmer

 1. Ik vind dit geen ‘pechvogel’ maar meer een losgeslagen idioot die de maatschappij te veel schade berokkent. Three strikes and you’re out!

 2. En als we toch aan het straffen slaan: ‘ even de ouders meenemen die lastige opgroeiende kinderen de straat opschoppen, Tommie zat blijkbaar ook in een soort gemeentelijk project, projectleider er naast, Tommie waar van bekend is problematiek met drank / drugs, nou gelijk GGZ ernaast, maatschappelijk werk erbij, alles voor het hekje. Hoe heeft het zover kunnen komen met onze Tommie, was het vangnet lek?

 3. Vroeger hadden we nog militaire dienst. Leerden ze nog een beetje dicipline.
  In Amerika kregen dit soort jochies ook de keus: de bak in of het leger in.

 4. Hee ik vind het mooi voor die tommie he dat hij vast zit hopelijk zien we hem hier nooit meer weer de landveradertje spelen van stadskanaal wat denk hij wel en een beetje aan jongere meisjes zitten dikke sjap dat het is.
  Hij word ook wel de Zwerver van Stadskanaal genoemd.
  landverader word hij genoemd omdat hij mijn broers en zijn Cameraden heeft veraden om zich zelf er onder uit te lullen maar dit keer is het hem niet gelukt! Bartje is weer lekker vrij die is overal vanaf maar Tommie lekker nog niet maar dat kan niemand wat schelen hier in stadskanaal iedereen haat hem hier de mensen geven hem vertrouwen en wat doet hij.. hij jat vanalles uit hun huis o.a. portomonnees maarja we zien hem hopelijk in 2010 pas weer dan kunnen we nog even iets dan een half jaar lang feest vieren.. als hij durt terug te komen Stadskanaal. Er wachten vast en zeker heel veel mensen op hem om hem terug te pakken;)

 5. @Dennis.
  Nee,dan jou reactie.
  Die is van hoog niveau.
  Schrijf eens zonder MSN-taal,spelfouten.
  Misschien neemt iemand hier zo’n reactie dan serieus.

 6. @ Sandra: het is ook mogelijk om een reactie met stijl- en taalfouten serieus te nemen.
  Niet iedereen heeft jouw niveau uiteraard.

 7. @ Sandra

  Iedereen snapt wat ik bedoel en nee ik ben geen studie dus als er spel fouten in zitten jammer dan… dat maakt mij niet uit maar het gaat erom dat ik er op gereageerd heb

  Groet’n uut knoal

 8. oke hier wil ik zeker opreageren.
  mischien laat maar dat boeit me voor geen reet.
  hier in dit verhaal staat dat tommy een raam kapot heeft geslaan omdat die nog 20 eurie’s kreeg.
  maar hij zegt dat hij dat niet was.
  ik was er die avond bij.we zaten met 4 man gewoon gezellig te praten en muziek te draaien.
  tot dat meneer tommy hier die jongen zag lopen en weg vloog uit het huis en daar de ramen in sloeg.
  wij hebben de politie zelf gebeld.
  omdat we wel weer weten wie hier anders van op kop kreeg.
  daarom vind ik dit een vieze landveraaier..nee dat niet want een landverader die veraad dingen wat waar zijn,maar hij zet zijn ( toen) vrienden hier in een kwaad daglicht.
  geen wonder dat geen mens hem hier in knaal vertrouwd.
  altijd als hij ergens in de buurt was wist ik wel dat ik alles wat ik bij me had goed moest opbergen anders was je het kwijt en vond je het nergens weer.
  vieze tering!!

 9. gewoon n los geslagen jongen die geen stuur heeft van ouderlijkgezag en daardoor steedts maar weer in de problemen komt moet je regelmaat geven n uitkering en een tikje en dan zeggen foei dit is toch politiek corect , nou eem int grunnegs gewoon n idioot dei niks wil en ken dei gewoon n beste trap in de pokkel mot hebben mor wat wiln je verwachten oet knoal het binn allemoal van die achterlijke jongen ze loopm 20 joar achter en benn zo wereld vrumd dat dit mie nait verboasd ze hebben gain enkel idee wat ter te koop is , alles wat aans is ben ze benauwd veur en den gon ze dit gedrag vertonen dit bin gain boern mor heulle domme boern .
  gain waark gain perspectief gain verstand als de nazi,s aan de macht waren den haarn we hier gain last van den worn ze in kampen stopt want ze binn naargens goud veur dom voalk .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s