Els Slurink | DNA onder de nagel, een daderspoor?

In maart 1997 werd in Groningen de toen 33-jarige Els Slurink vermoord. Gisteren en vandaag stond na bijna 25 jaar een verdachte voor de rechtbank in Groningen. De toen 20- en nu 45-jarige Jahangir A. hoorde een gevangenisstraf van 10 jaar tegen zich eisen.

Verdachte Jahangir A. | tekening: heleen van den broek

Onder een nagel van Els Slurink is het DNA aangetroffen dat overeen komt met het DNA van de verdachte. Hij ontkent. Hij zegt het slachtoffer niet te kennen en nog nooit te hebben gezien.

De grote vraag: hoe komt het DNA van Jahangir A. onder een nagel van Els Slurink terecht?

Het Openbaar Ministerie: Els wilde naar bed gaan toen er plots een man in haar woonkamer stond. Er ontstond een woordenwisseling, een worsteling waarna Els met een scherp voorwerp in het hart werd gestoken. Bij de worsteling – het verzet van Els – heeft ze de verdachte mogelijk gekrabd. Op die manier is het DNA van de dader onder haar nagel terechtgekomen.

Advocaat Peter Plasman: allemaal aannames. Uit niets blijkt dat Els zich heeft verzet. Het is een aanname. Het is een aanname dat het DNA onder de nagel een daderspoor is. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het DNA kan daar middels secundaire overdracht terecht zijn gekomen.

Het Openbaar Ministerie: de kans dat Jahangir A. de dader is, is veel groter dan de kans dat iemand anders Els heeft doodgestoken.

Plasman: deze redenering hoort in het strafrecht niet thuis. Het enkele feit dat er DNA van Jahangir A. onder een nagel zat van Els Slurink is onvoldoende hem te kunnen veroordelen. De vereiste  overtuiging is er niet.

Het Openbaar Ministerie: doodslag, 10 jaar.
Plasman: vrijspraak.

Ik hield van de tweedaagse zitting een liveblog bij. Vanuit de rechtszaal deed ik van minuut tot minuut verslag. De twee verslagen zijn terug te lezen op de site van Dagblad van het Noorden [premium].

lees terug | DAG 1 | 15 februari 22
lees terug | DAG 2 | 16 februari 22

leestijd: 8 minuten per dag

eerdere berichten op dit blog over deze zaak:

Els Slurink | Cold case – december 2019
Els Slurink | Veel is nog onduidelijk – december 2021

Mijn DVHN-collega’s Jeroen Kelderman, Willem Dekker en Marijke
Brouwer maakten een podcast over de dood van Els Slurink.
Er staan drie delen online, aan het vierde deel wordt gewerkt
en zal na 9 maart (de dag van de uitspraak) beschikbaar zijn.

IN HET HART GERAAKT 

 

Een gedachte over “Els Slurink | DNA onder de nagel, een daderspoor?

  1. Pingback: De rustige man | en tikkende journalisten – zittingszaal 14

Plaats een reactie